STAŽUOTĖ PRANCŪZIJOJE PAGAL „ERASMUS+“ PROJEKTĄ

Mokyklos atstovės – Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė Lina Kaušakienė, vyresnioji anglų k. mokytoja Loreta Čikinienė ir profesijos mokytoja Silva Adomavičienė – 2018 m. kovo 18–24 d. buvo išvykusios į „Erasmus+“ profesinio mokymo 1 pagrindinio veiksmo profesinio mokymo mobilumo projekto Nr. 2017-1-LT01-KA116-034960 „Ugdymo turinio ir mokymo formų tobulinimas per Erasmus+ veiklas“ stažuotę Paryžiuje, Prancūzijoje. Stažuotė buvo labai intensyvi, įspūdinga bei darbinga. Joje dalyvavo ir Šiaulių profesinio rengimo centro, VšĮ Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro, VšĮ Alytaus profesinio rengimo centro ir Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos atstovai.

Pirmiausia Eurl Aristote direktorė, Sorbonos universiteto dėstytoja dr. Giedrė Cibulskaitė-Veršinskienė supažindino su Prancūzijos švietimo sistema, bendrojo ugdymo programomis, inovatyviais mokymo metodais, pristatė pameistrystės centrų ir profesinio mokymo licėjų skirtumus, pameistrystės privalumus. Taip pat buvo pristatyta Lietuvos ir Prancūzijos profesinių praktinių įgūdžių realioje darbo vietoje lyginamoji analizė, Prancūzijos pameistrystės įstatyminė bazė, darbo sutartys su darbdaviu, pameistriu ir mokymosi įstaiga.

Per 5 darbo dienų vizitą buvo aplankytos 5 švietimo įstaigos. Pirmoji iš jų – Prancūzijos 118 statybos pameistrystės centrų vienijantis mokymo centras. Buvo pristatytas jų mokymo centro vaidmuo sudarant švietimo mokymo programas, statybos federacijos dalyvavimas profesinių licėjų egzaminų komisijose, profesinių bazių modernizavimas, moksleivių motyvacijos skatinimas renkantis statybos specialybes.

Itin įdomus ir patrauklus vizitas buvo į virėjų ir padavėjų pameistrystės centrą Lycee Belliard ir profesinį licėjų. Vyko susipažinimas su modernia profesinio mokymo baze bei darbo proceso stebėjimas, diskusijos, kaip užtikrinti profesinio mokymo patrauklumą, lankstumą bei kokybę. Taip pat buvo aptarti klausimai apie bendradarbiavimą su įmonėmis, kuriose dirba stažuotojai. Projekto dalyviai turėjo galimybę pietauti licėjaus mokomajame restorane, kuriame buvo galima stebėti mokinių padavėjų darbą ir mokytojų mokymą.

CFA campus des métiers et de l’entreprise viešnagės metu buvo galima stebėti automechanikų, kirpėjų, elektrikų, kepėjų, virėjų, pardavėjų, fotografijos, suvirintojų ir kitų specialybių mokinius. Vyko diskusijos apie mokymo metodus, pritaikytus skirtingų gebėjimų mokiniams, modulines mokymo programas ir pameistrystės diegimą.

Paskutinis vizitas buvo į CFA statybininkų pameistrystės centrą, kur vyko darbo proceso stebėjimas.

Didžiausią įspūdį projekto dalyviams paliko glaudus Prancūzijos profesinio mokymo įstaigų bendradarbiavimas su darbdaviais, palanki Prancūzijos švietimo sistema, orientuota į nemokamą mokslą, seniai taikoma pameistrystės forma. Prancūzijos mokesčių sistema suderinta ir susieta su verslo kūrimo ir plėtojimo aplinka, švietimo finansavimu (darbdaviai moka mokestį ir t. t.).

Kadangi projekto vizitas vyko kultūros ir meno sostinėje Paryžiuje, buvo aplankyti tokie kultūros objektai kaip Paryžiaus miesto simbolis – Eifelio bokštas, Luvro muziejus, Triumfo arka, Tiuilri sodai, Eliziejaus laukai, Paryžiaus Dievo motinos katedra, Šv. Jėzaus širdies bazilika bei kitos lankytinos vietos. Vizitas buvo organizuotas kokybiškai, buvo pasisemta naujų idėjų ir įkvėpimo tęsti jau pradėtus darbus profesinio mokymo kokybės ugdymo ir pameistrystės srityse.

Direktorė Lina Kaušakienė, vyresnioji mokytoja Loreta Čikinienė, profesijos mokytoja Silva Adomavičienė

Stazuote Prancuzijoje_10
Stazuote Prancuzijoje_9
Stazuote Prancuzijoje_8
Stazuote Prancuzijoje_7
Stazuote Prancuzijoje_6
Stazuote Prancuzijoje_5
Stazuote Prancuzijoje_4
Stazuote Prancuzijoje_3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 
Shadow