EDUKACINĖ IŠVYKA Į PAŠILIŲ STUMBRYNĄ

Mūsų mokykla dalyvauja Europos sąjungos lėšų finansuojame projekte ,, Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra‘‘ (Sutarties Nr. 09,2,2-ESFA-V-729-01-0001). Gegužės 3 d. buvome pakviesti į pirmąją gamtinės ekologinės krypties programą, kuri vyko Krekenavos regioniniame parke Pašilių stumbryne. Šis stumbrynas – tai vienas įspūdingiausių ir labiausiai lankomų Panevėžio girių turtų.

Stumbryne laikomi stambiausi laukiniai gyvūnai – Europos stumbrai, įrašyti ne tik į Lietuvos, bet ir į tarptautinę Raudonąją knygą. Tad ne veltui, norėdami supažindinti su saugomomis rūšimis , projekto koordinatoriai pakvietė čia atvykti. Mus pasitiko edukacinės programos vadovė Ingrida Meškinytė. Ji pakvietė mus pasivaikščioti miške įrengtu pažintiniu taku. Šio tako įrengtose stotelėse vadovė mus supažindino su šiuose miškuose gyvenančiais gyvūnais: ropliais, paukščiais, žinduoliais. Mokiniai noriai bendravo, atsakinėjo į klausimus apie būdus rūšims išsaugoti ir būtinumą saugoti gamtą. Daug vertingos vaizdinės informacijos sužinojome apie paukščius, jų žiedavimą. Pamatėme įvairių paukščių žiedų kolekciją, klausėmės paukščių balsų, bandėme juos atpažinti.

Antroji programos dalis buvo skirta stumbrams. Šio stumbryno darbuotojas įdomiai papasakojo apie pirmuosius stumbrus, kurie buvo atvežti 1969 m. iš Rusijos. Jų vardai buvo Motok ir Moda. Pastaroji po dviejų metų atsivedė pirmąjį stumbriuką – Girinį. Taip prasidėjo stumbrų veisimas Lietuvoje. Dabar aptvare gyvena 17 stumbrų, laisvėje maždaug 30-40 km. spinduliu klajoja apie 50 stumbrų. Išvykos metu mes stebėjome toliau besiganančius stumbrus, o keletas jų gyvena mažesniame aptvare, kur iš arčiau galėjome juos stebėti.

Neprailgo edukacinės programos laikas. Jos metu įgijome naujų žinių apie saugomas rūšis Lietuvoje, sužinojome kokių padarinių gali padaryti netinkamas žmogaus elgesys gamtoje. Gera buvo pavaikščioti po pavasariu alsuojantį mišką. Džiugu, kad daugumai mokinių ši edukacinė programa patiko. Išvykoje dalyvavo 25 mokiniai ir dvi mokytojos.

Biologijos vyr. mokytoja Irena Baltrukėnienė

Stumbrynas 7
Stumbrynas 6
Stumbrynas 5
Stumbrynas 4
Stumbrynas 3
Stumbrynas 2
Stumbrynas 1
previous arrow
next arrow
Stumbrynas 7
Stumbrynas 6
Stumbrynas 5
Stumbrynas 4
Stumbrynas 3
Stumbrynas 2
Stumbrynas 1
previous arrow
next arrow
Shadow