MOBILUMO VIZITAS IR STAŽUOTĖ LENKIJOJE PAGAL „ERASMUS+“ PROJEKTĄ

Balandžio 9-22 dienomis Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos virėjo mokymo programos I kurso mokiniai Armandas Čebatariūnas ir Tomas Jakaitis stažavosi Lenkijoje, netoli Žešuvo miesto, Trzcianie miestelyje įsikūrusioje profesinėje mokykloje. Mokinius atlydėjo ir visą savaitę kartu įvariose veiklose dalyvavo projektų vadovė Modesta Žilinskė. Mokiniai turėjo galimybę ne tik mokytis lenkų mokykloje pagal savo specialybę, bet ir praktikuotis viešbučio, kuriame gyveno, restorane.

Antrąją savaitę projektų vadovę pakeitė stažuotei pagal „Erasmus+“ profesinio mokymo 1 pagrindinio veiksmo profesinio mokymo mobilumo projekto Nr. 2017-1-LT01-KA116-034960 „Ugdymo turinio ir mokymo formų tobulinimas per Erasmus+ veiklas” atvykusios maisto ruošimo mokytojos Indra Balčiūnienė ir Gaila Tamošiūnienė-Latvė.

Mokytojas pasitikusi anglų kalbos mokytoja Anna Czarniak supažindino su mokyklos vadovu, tuomet pristatė mokymo programas, vykdomas jų mokykloje, aprodė klases, praktines bazes. Susipažinome su mokykloje vykdomomis automechaniko, kirpėjo, grožio specialisto, virėjo, arklininko specialybėmis. Kitomis dienomis stebėjome virėjų mokymo programos mokinių praktines pamokas, o vieną dieną kartu virėme cepelinus, kuriais vaišinome visą mokyklos bendruomenę. Šio patiekalo lenkų virtuvė negamina, tad cepelinų gaminimas ir ragavimas mokiniams buvo naujas potyris.

Patys turėjome unikalią galimybę Trzcianie miestelyje įkurtame nacionaliniame kraštotyros muziejuje tiesiai ant krosnies išsikepti lenkų duonelės, kurios receptu pasidalino muziejaus įkūrėjas. 70-metis vyras didžiavosi, kad duonos receptą ir kepimo paslaptis sužinojęs iš savo mamytės ir džiaugiasi galėdamas juo pasidalinti su lietuviais.

Ketvirtadienio rytą, sėdę į mokyklos direktoriaus automobilį, visi kartu nuvykome susitikimui su Žešuvo miesto meru ir vicemeru. Kalbėjomės apie Lenkijos ir Lietuvos švietimo sistemų panašumus ir skirtumus, jaunų žmonių emigraciją, motyvaciją mokymuisi bei darbui pagal įgytą specialybę.

Šeštadienį nuvykome į mokykloje organizuotą atvirų durų dieną. Galėjome ne tik stebėti, kaip mokiniai pristato savo profesijas, bet ir išbandėme keletą grožio procedūrų.

Stažuotė buvo ne tik darbinga, bet ir įvairi savo veiklomis, paliko neišdildomų įspūdžių tiek mokiniams, tiek mokytojoms. Visą savaitę lepinusi vasariška šiluma, skatino aplankyti kuo daugiau Lenkijos krašto apylinkių, pamatyti žymius istorinius objektus, tokius kaip Vavelio pilį Krokuvoje ar Veličkos druskų kasyklas, o vakariniai pasivaikščiojimai gausiai žydinčių magnolijų gatvėmis tik sustiprino Lenkijos grožio vaizdinius.

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Lenkija 8
Lenkija 7
Lenkija 6
Lenkija 5
Lenkija 4
Lenkija 3
Lenkija 2
previous arrow
next arrow
Lenkija 8
Lenkija 7
Lenkija 6
Lenkija 5
Lenkija 4
Lenkija 3
Lenkija 2
previous arrow
next arrow
Shadow