PASAULINĖS PSICHIKOS SVEIKATOS DIENOS MINĖJIMAS MOKYKLOS BENDRABUTYJE

Psichikos sveikata – viena didžiausių ir kartu pažeidžiamiausių vertybių šiuolaikinėje visuomenėje. Tai sudėtinė asmens sveikatos dalis, lemianti žmogaus gebėjimą pažinti pasaulį, bendrauti ir išreikšti savo jausmus. Stiprios psichikos žmonės lengviau negu kiti įveikia stresą, produktyviau dirba ir duoda daugiau naudos visuomenei, o psichikos ir nervų ligos trukdo žmogui patirti gyvenimo pilnatvę. Kad žmogaus psichinė sveikata būtų stipri, rekomenduojama iš anksto neišgyventi dėl galimų sunkumų, mokytis prisiimti atsakomybę, nebijoti įveikti sunkių užduočių, džiaugtis tuo, ką turi (draugus, artimuosius, maisto ir pan.), susirasti mėgstamą veiklą, nuolat tobulinti save. Psichinė sveikata priklauso ir nuo fizinės – sportuojantis, sveikai besimaitinantis, gerai išsimiegantis žmogus yra energingas ir optimistiškai nusiteikęs. Deja, Lietuvoje tarp Europos šalių vis dar didžiausias savižudybių skaičius, daugybė žmonių kenčia nuo priklausomybės alkoholiui ir narkotikams.

Mūsų mokykloje Pasaulinė psichikos sveikatos dienos proga bendrabučio salėje susirinkę mokiniai kartu su mokyklos psichologe Rasa Krikščiūniene  ir visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Jovita Mačiene diskutavo šia tema ir mokėsi tinkamai saugoti savo sveikatą. ,,Psichikos sveikata – tai ne vien psichikos ligos ar sutrikimo nebuvimas. Kalbėdami apie psichikos sveikatą, mes vis dar koncentruojamės į ligas ir jų gydymą, o ne į prevenciją”,- kalbėjo mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Jovita Mačienė.

Mokyklos psichologė Rasa Krikščiūnienė pasakojo apie psichikos sveikatos svarbą jaunam žmogui, kaip ja rūpintis, pabrėžė poilsio ir darbo režimo svarbą. Nuoširdus pokalbis ir palaikymas sunkioje emocinėje situacijoje gali padėti žmogui įveikti sunkumus, tačiau nesulaukus tokios paramos, situacija gali komplikuotis ir reikalauti ilgo bei sudėtingo gydymo.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Jovita Mačienė