TARPTAUTINĖ TOLERANCIJOS DIENA

Nuo 1995 m. daugelyje demokratinių šalių UNESCO sprendimu lapkričio 16 d kasmet minima kaip Tarptautinė tolerancijos diena. Mūsų mokyklos bendruomenė taip pat prisijungė prie šios akcijos. Šiais metais Tolerancijos dienos simbolis buvo RAKTAS, todėl visa mokyklos bendruomenė įvairiais būdais gamino tolerancijos raktus: kepė, piešė, suvirino iš metalo, pynė ir pan. Grupių valandėlių metu kalbėjo šia tema su mokiniais, diskutavo, nes tolerancija yra įvardijama vertybė esanti  pavojuje.

Tolerancija pripažįsta universalias  žmoniškąsias vertybes ir pamatines kitų laisves. Žmonės iš prigimties yra skirtingi, ir tik tolerancija gali užtikrinti mišrių bendruomenių kiekviename pasaulio kampelyje išlikimą. Kiekvienas žmogus turi laisvę gyventi taip kaip jis nori, jei jo veiksmai nepažeidžia kitų žmonių teisių. Svarbiausia suvokti, kas esi išbūti savimi.

Pilietinės iniciatyvos idėja RAKTAS – puikiai tinka atrakinti žmonių mintims, širdžiai, jausmams ir įsileisti į savo minčių ir širdies labirintą šalia esantį kitokį žmogų ne tik savo išvaizda, bet ir kitokių pažiūrų, išpažįstančių kitą religiją. Kai kurie žmonės savo viduje turėdami pakantumą, supratimą, draugiškumą, kito priėmimą, pagarbą, ne visada tai atskleidžia kitiems, todėl kartais reikia turėti simbolinį raktą, kuriuo galime atrakinti žmogaus vidinį pasaulį ir padėti atsiskleisti šioms žmogaus savybėms.

Žmogus yra visų vertybių matas ir niekas, išskyrus konkretų žmogų negali leisti spręsti, kas jam svarbu ir vertinga.

Socialinė pedagogė metodininkė Jovita Mačienė