SVEČIUOSE „MISIJA SIBIRAS 2018“ DALYVIAI

Gruodžio 3 d. Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje lankėsi trys projekto „Misija Sibiras 2018“ dalyviai: Matas Toliušis, Roberta Budnikatė ir Viltė Ambrazaitytė. Ekspedicijos dalyviai trumpai priminė skaudžią Lietuvos istoriją, pristatė šio projekto tikslą, supažindino su galimybėmis tapti ekspedicijos nariais, parodė nuotraukas, kuriose įamžintos įsimintiniausios ir prasmingiausios ekspedicijos akimirkos.

Dalyviai pasakojo, kad šiais metais kelionės vieta buvo kitokia nei įprastai. Dėl politinių Rusijos sprendimų, neišdavus komandos nariams vizų į Rusiją (Sibirą), komanda pakeitė ekspedicijos kryptį ir išvyko į Kazachstano Respubliką. Misija truko beveik dvi savaites, o jos metu buvo tvarkomos politinių kalinių kapavietės. Per 11 ekspedicijos dienų komanda „iššukavo“ 16 bendrų miestų kapinių, kuriose pavyko surasti ir sutvarkyti beveik 200 kapaviečių. Be to, buvo pastatyti ir sutvarkyti 4 memorialai.

„Misija Sibiras 2018“ dalyviai dalinosi sunkiais išgyvenimais, sudėtingomis, tačiau įdomiomis užduotimis. Prieš išvykdama į ekspediciją visi dalyviai savo jėgas  išbandė bandomajame žygyje Lietuvoje, turėjo mokytis kryždirbystės meno, kuris buvo reikalingas misijoje. Kazachstane jie pastatė 6 naujus lietuviškus kryžius, iš kurių vienas, pats aukščiausias, buvo pastatytas Saranėje, šalia 2 partizanų kapų ir siekė net 4,8 metrų aukštį. Ekspedicijos metu komandai taip pat pavyko sutikti politinių kalinių vaikų, anūkų ir proanūkių.

Džiugu, kad jauni, entuziastingi, drąsūs ir patriotiški jaunuoliai pasidalino savo patirtimis, nuveiktais darbais bei įspūdžiais iš ekspedicijos Kazachstano Respublikoje. Tai buvo puiki pilietiškumo ir vis dar gyvos istorijos pamoka.

Vyresnioji profesijos mokytoja D.Tumelionytė