VIEŠNAGĖ BERLYNE

Gruodžio 2-8 dienomis mūsų mokyklos pedagogai: socialinė pedagogė J. Mačienė, darbų ir civilinės saugos inžinierius V. Kalinka ir profesijos mokytoja G. Tamašiūnienė-Latvė, pagal Erasmus+ 1 pagrindinio veiksmo  programos projektą „Tarptautiškumo strategijos įgyvendinimas per Erasmus+ veiklas“ ( Nr. 2017-1-LT01-KA102-046778) buvo išvykę stažuotis į Vokietijos sostinę  Berlyną. Vizito darbotvarkėje buvo numatyti susitikimai su didžiausio Vokietijos gastronomijos ir viešbučių darbuotojų ruošimo-mokymo centro administracijos atstovais, pedagogais, moksleiviais, mokytojų profesinės kvalifikacijos kėlimo seminarai, kultūrinė programa.  Turėjome penkias įtempto darbo dienas.

Kartu su projekto dalyviais iš Austrijos jau pirmąją vizito darbo dieną susitikome su įmonės ,,Mana Food GmbH” darbuotojais, lankėmės veganiškoje kavinėje, dalyvavome diskusijose, degustavome gausybę veganiškų patiekalų. Šios įmonės savininkė mielai dalinosi savo patirtimi apie įmonės įkūrimą, apie sveikų produktų įsigijimą ir patiekalų gamybą. Ji pabrėžė, kad didžiausias investicijas skyrė virtuvės įrangai  ir patiekalų kūrimui.

Antrąją darbo dieną Vokietijoje  praleidome   mokymo centre ,,Mosaik e.V”. Didžiulėje teritorijoje yra įsikūrusios daugybė įmonių, jose dirba keletas šimtų darbuotojų.  Pati organizacija  įkurta 1950 metais, jos tikslas – rūpintis vaikais su negalia. Įmonės valgykloje ir yra įdarbinami jaunuoliai, turintys negalią. Jie kartu su virėjais – mokytojais ruošia pietus visiems dirbantiesiems.  Tarp nuolatinių virtuvės darbuotojų kasdien šioje valgykloje darbuojasi apie penkiolika  moksleivių su įvairia negalia. Už darbą mokamas atlygis,  o gyvena jie  šios organizacijos patalpose. Lankydamiesi valgykloje stebėjome moksleivių praktinį mokymą, jų tarpusavio bendravimą, taip pat čia galėjome parodyti ir savo praktinius gebėjimus. Gaminome tris vegetariškus patiekalus, vėliau juos degustavome ir dalyvavome diskusijose.

Kitas mūsų susitikimas – seminaras buvo vedamas garsaus virtuvės šefo Stephan Hentschel, kuris, kaip inovatyviausias virėjas Berlyno mieste, vegetariškos virtuvės sektoriuje yra apdovanotas tarptautinį pripažinimą turinčia Michellin žvaigžde. Garsus šefas pasakojo apie savo karjeros pradžią, apie restorano įkūrimą, savo kolektyvą, apie gaminamų patiekalų asortimentą, ekologiškus produktus. Apžiūrėjome ir restoraną, įsikūrusį dviejuose pastato aukštuose.

Dvi dienas stažuotė vyko ,,Oberstufenzentrum Gastgewerbe – Brillat Savarin Schule” – gastronomijos ir viešbučių darbuotojų ruošimo mokymo centre. Susitikome su šio centro darbuotojais, susipažinome su švietimo, dualinio mokymo sistema, mokymo programomis, planais ir mokymo baze. Tai pats didžiausias mokymo centras Vokietijoje, su ypač modernia mokymo baze. Čia mokosi  apie tris tūkstančius moksleivių. Ruošiami virėjai, gastronomijos, viešbučių darbuotojai. Mokslas šioje įstaigoje trunka trejus metus, o moksleivių amžius – nuo 18 iki 28 metų. Stebėjome teorines pamokas, pasiruošimą kontroliniam darbui.  Klasėse pamokų metu moksleiviai naudojosi naujais vadovėliais, gavo daug padalomosios medžiagos, daug dirbo savarankiškai.  Stebėtose praktinio mokymo pamokose vyko atsiskaitymas. Mokymo centro laboratorijoje buvo gausu įvairiausių šiuolaikinių įrengimų, įrankių, inventoriaus. Mokiniai labai gerai įvaldę technologijas, geba jomis dirbti savarankiškai. Antrus metus besimokantys būsimieji virėjai turėjo pagaminti tris vegetariškus patiekalus ir pateikti juos mokytojų įvertinimui pagal visas taisykles. Vertinimas – penkių balų sistema, vienetas – aukščiausiais įvertinimas. Degustuoti pagamintus patiekalus teko ir mums. Buvome sužavėti moksleivių gebėjimais, motyvacija, smagu buvo žiūrėti į jų tarpusavio santykius, bendravimą.

Numatytos kultūrinės programos metu aplankėme Muziejų salą. Tai unikali Berlyno vieta, kurioje yra net keletas pasaulinio garso muziejų. Kilome  į 203 metrų aukščio televizijos bokštą, ten apžvalgos aikštelėje galėjome pamatyti švytintį vakarinį Berlyną. Lankėmės Technikos muziejuje ir apžiūrėjome senovinių laivų, lėktuvų ekspozicijas. Spėjome pajusti ir kalėdinę Vokietijos dvasią. Gausybė kalėdinių miestelių, mugių, kur vyksta muzikiniai pasirodymai, prekiaujama kalėdiniais suvenyrais, atributika, garuoja mėgstami vokiečių patiekalai. Nuostabi kvapų ir skonių jūra. Daug įspūdžių, naujos patirties ir puikią kalėdinę nuotaiką parsivežėme į namus.

Projekto dalyviai

Stazuote Berlyne 3
Stazuote Berlyne 4
Stazuote Berlyne 5
Stazuote Berlyne 6
Stazuote Berlyne 7
Stazuote Berlyne 8
Stazuote Berlyne 9
previous arrow
next arrow
Stazuote Berlyne 3
Stazuote Berlyne 4
Stazuote Berlyne 5
Stazuote Berlyne 6
Stazuote Berlyne 7
Stazuote Berlyne 8
Stazuote Berlyne 9
previous arrow
next arrow
Shadow