APDOVANOTA INICIATYVOS „HEROJAI TARP MŪSŲ“ MOKYTOJA DIANA BALUŽYTĖ

2019 m. sausio 11 d. Prezidentūroje buvo apdovanoti jau šeštus metus DELFI vykdomo projekto „Herojai tarp mūsų“ nugalėtojai. Tarp 10 apdovanotųjų – ir Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos kūno kultūros mokytoja metodininkė Diana Balužytė.

„Herojai tarp mūsų“- tai nuo 2013 metų gyvuojanti DELFI iniciatyva, kuria siekiama visuomenei papasakoti apie Lietuvoje gyvenančių paprastų žmonių skirtingas patirtis ir istorijas, kurios įkvepia. Tokių istorijų jau daugiau nei 100. 2018 metų iniciatyvos tema – iki 2025 m. prestižine turinti tapti mokytojo profesija. Šiais metais DELFI kvietė visus nominuoti savo mokytojus-herojus, o vėliau skaitytojų balsai ir objektyvus žurnalistų darbas padėjo atrinkti 10 herojų.

Iniciatyvos globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipdamasi į salėje sėdinčius pasipuošusius herojus, jų bendradarbius bei artimuosius sakė, kad „Idėja Lietuvai“ parodė, jog mokytojai yra svarbiausi. Anot jos, „Herojai tarp mūsų apdovanojimai“ yra graži proga prisiminti tuos, kurie kiekvieną dieną yra mokytojai „iš didžiosios raidės“. „Kurie moko mūsų vaikus, kurie mums tokie svarbūs ir mūsų vaikams svarbūs. Šiandien galėsime pasveikinti tuos, kuriuos išrinko žmonės, balsuodami, siūlydami ir pagerbdami. Ir man bus didelė garbė Jus pasveikinti“, – sakė šalies Prezidentė.

„Šiais metais DELFI iniciatyvą „Herojai tarp mūsų“ dedikavome mokytojams – tiems žmonėms, kurie rūpi visai Lietuvai, kaip parodė visuomenės išrinktos „Idėjos Lietuvai“ bei projektas „Mokytojai Lietuvai“, – apdovanojimų metu sakė DELFI generalinis direktorius Vytautas Benokraitis. V. Benokraitis teigė, kad nors buvo aprašyta 10 pedagogų, aišku, kad herojaus vardo yra verti dar daugiau mokytojų. „Turime vertinti ir užtikrinti, kad mūsų ateitis – oraus, profesionalaus ir gerbiamo mokytojo rankose. Tikiuosi, kad „Herojai tarp mūsų“ padėjo lietuviams iš arčiau susipažinti su mokytojo profesija bei pamatyti kasdienius Jūsų atliekamus žygdarbius“, – sakė V. Benokraitis.

Kupiškio technologijos ir verslo mokykla vykdomam projektui „Herojai tarp mūsų“ pasiūlė kūno kultūros mokytoją metodininkę Dianą Balužytę. Per labai trumpą laiką mokytoja Diana surinko apie 900 skaitytojų balsų. 2019 m. sausio 3 d. atvykusiems DELFI portalo žurnalistams ji pristatė savo veiklą, pasiekimus, mokyklos sporto bazę ir pademonstravo savo sportinius gebėjimus. Mokytoja Diana Balužytė – viena iš iniciatyvos atrinktųjų 10 mokytojų – herojų.

Diana Balužytė prieš 17 metų, baigusi Lietuvos kūno kultūros akademiją, pradėjo dirbti Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje kūno kultūros mokytoja. Tai jos pirmoji ir dabartinė darbovietė. Ji džiaugiasi, kad darbas ir hobis sutampa. Labai myli savo darbą, neskaičiuoja nei valandų, nei krūvio, nei pinigų. Jai nuo mažens patiko sportuoti ir jau žinojo, kad bus sportininkė, mokytoja trenerė, policininkė ar kt., nes jos ateitis turi būti susijusi su fiziniu aktyvumu. Šiandien ji mokiniams savo pavyzdžiu, energingumu, gera nuotaika įrodo, kad reikia sportuoti visą gyvenimą.

Diana sunkiai randa laiko savo asmeniniams poreikiams. Ji labai džiaugiasi darbu mokykloje, mokiniais, kolegomis, nors buvo minčių bei svajonių pereiti dirbti kitur ir išbandyti save kitose veiklose, pvz., policijoje ar savanoriauti kariuomenėje. Bet meilė mokiniams, sportui, mokyklai visada nugali. Diana mokyklos duris jau praveria prieš 8 val. ryte, o užveria 20 val. vakare. Mokytoja teigia, kad  laiką „suvalgo“ visa neformalioji sporto veikla: būreliai, treniruotės, varžybos. Diana net savaitgaliais bei per vasaros atostogas yra užsiėmusi sporto varžybomis, kitais renginiais.

Kartu su kolege Jūrate aktyviai rūpinasi sporto salės ir  treniruoklių salės inventoriaus papildymu, naujais įrenginiais sporto stadione. Labai mokiniai mėgsta treniruoklių salę. Jos iniciatyva mokykloje jau kelerius metus vykdomas aplinkosauginis projektas „Mes rūšiuojam“, sporto stadione kartu su profesijos mokytojais suprojektuoti ir pagaminti lauko treniruokliai.

Ji mokiniams yra mokytoja – draugė. Aišku, išlaikomas reikiamas atstumas. Santykiai su mokiniais yra labai geri. Ji yra jautri, visada mandagi, pareiginga, atsakinga. Mokiniai labai ją myli, ji – mokinius ir taip puikiai randa bendrą kalbą. Darbe jai mokiniai suteikia daugiausiai laimės. Diana tikina, kad jai nebūna neįveikiamų užduočių: randa, kaip prakalbinti kiekvieną mokinį. Pasak jos, paslaptis esą yra paprastumas, gera nuotaika ir didelė kantrybė.

Mokiniams, pasak Dianos, reikia itin daug dėmesio. „Jie nori su tavimi bendrauti. Būna pokalbių, kurie yra nesusiję su sportu. Jiems reikia ir pagalbos. Kitą kartą užtenka su mokiniu pakalbėti ir jis visiškai kitaip jaučiasi. Sakyčiau, kad dirbant su mokiniais yra labai svarbus bendravimas, jų išklausymas ir dėmesys“, – teigia mokytoja. Mokykloje ji ne kartą buvo mokinių išrinkta „Geriausia mokytoja“.

Sporte yra itin daug emocijų. Per metus suorganizuota arba dalyvauta apie 100 sportinių renginių. Jos mokiniai dalyvauja rajoninėse, regioninėse bei respublikinėse sporto varžybose, tad mokytojai tenka kartu su jais išgyventi ir laimėjimus, ir pralaimėjimus. „Kai nuvykstame į varžybas, juos motyvuoju, kad mokiniai nesijaudintų ir kovotų, parodytų geriausius įgūdžius. Jei jie kovojo, bet nepavyko, visada prieinu ir pasakau tokią auksinę frazę: svarbiausia ne laimėti, o dalyvauti. Bus tų varžybų“, – teigia Diana. Mokytojai Dianai kartais trūksta paroje laiko ir ji kolegoms sako: „ Parduokite man laiką, pirksiu laiką“.

Mokytoja Diana mėgsta visas sporto šakas, bet negalėtų gyventi be krepšinio. „Mėgstu visas sporto šakas, nėra nė vienos, kurios nemėgčiau. Visos jos mane žavi. Visur džiaugiuosi savo pasiektais rezultatais. Nesvarbu ar jis mažytis, ar didesnis, bet tikrai yra labai smagu, kai tu jį pasieki ar padedi komandai“, – teigia sportininkė.

Kupiškis mažas miestas, tad Dianą pažįsta ir vertina tiek jaunimas, tiek ir vyresni. Ji buvo daug kartų apdovanota kaip aktyviausia, geriausia miesto sportininkė. Yra pelniusi švietimo ir mokslo ministro, Kupiškio rajono savivaldybės mero padėkas. Mokytoja Kupiškį garsina krepšinio, futbolo, stalo teniso, irklavimo varžybose, įvairių distancijų ilgio bėgimuose. Bėgikai jau turėtų Dianą pažinti iš jos šuolio, nes ji jau 7-erius metus turi vieną tradiciją. „Kai įveiki kažkokią ilgesnę distanciją, tave aplanko labai geras jausmas. Galvoju, ką čia reikėtų padaryti. Ir gimė mintis: o, šuoliuką reikia padaryti. Ir pradėjau daryti. Prieš kertant distanciją, finišo liniją, padarau tą įspūdingą šuoliuką“, – teigia Diana.

Mokytoja Diana Balužytė turi auklėjamąją vaikinų grupę. Labai myli visi mokiniai, bet auklėtiniai ypač džiaugiasi savo grupės vadovės bendravimu, rūpestingumu, nuoširdumu, pagalba, patarimais. Diana yra Mokyklos tarybos narė, Mokytojų ir pagalbos mokiniui specialistų atestacijos komisijos narė.

2019 m. sausio 14 d. mokyklos bendruomenė pasitiko ir pasveikino sporto salėje savo heroję, projekto „Herojai tarp mūsų“ nugalėtoją , kūno kultūros mokytoją metodininkę Dianą Balužytę.

Mokyklos bendruomenė didžiuojasi kūno kultūros mokytojos metodininkės Dianos Balužytės kasdienine pedagogine veikla, pareigingumu, atsakingumu, kūrybiškumu; jos pačios puikiais sportiniais laimėjimais, ugdomų mokinių pasiektais sporto rezultatais. Mokytoja tikrai verta herojės vardo.

Direktorė Lina Kaušakienė