ATVIRA SUŠIŲ GAMYBOS PAMOKA

2019 m. kovo 6 d. mokyklos maisto ruošimo technologijos laboratorijoje vyko atvira sušių gamybos pamoka virėjo modulinės profesinio mokymo programos pirmo ir antro kurso mokiniams. Pamoką vedė Kupiškio ,,Sushi Sport baro” padavėja, buvusi mūsų mokyklos mokinė Ramūnė Montvilaitė.

,,Sushi Sport baro” darbuotoja nuosekliai pademonstravo sušių gamybos technologijos etapus, o būsimi virėjai stebėjo ir kartu gamino sušius. Japoniško patiekalo – sušių gamybai reikia produktų, be kurių šio patiekalo nepagaminsi. Tai – japoniški kibūs ryžiai, tamsiai žali džiovintų jūros dumblių lakštai, ryžių actas, vasabiai  – aitri žalsvos spalvos pasta, gaminama iš maltos japoniško krieno šaknies, sojų padažas, gari –  marinuotas imbieras. Sušiams sukti reikia specialų bambukinių kilimėlių, kurie turi būti apvynioti lipnia plėvele. Kad sušio ritinėliai išlaikytų formą, labai svarbu tinkamai paruošti ryžius. Išvirę ryžiai turi būti nei per šalti, nei per karšti – maždaug 36,6º temperatūros.

Atviros pamokos metu gaminome įvairių rūšių sušius. Įdarui naudojome lašišą, keptas krevetes, krabų lazdeles, keptą vištienos krūtinėlę, šviežią agurką, avokadą, svogūnų laiškus. Labai svarbu, kad visi produktai būtų geros kokybės ir kuo šviežesni. Ruošiant sušį, labai svarbu išgauti harmoningą skonį. Jei į vidų dedame minkšto ir švelnaus produkto, pavyzdžiui, lašišos, tai kartu reikia dėti ko nors traškaus, pavyzdžiui, agurko. Krabų lazdelės kuo puikiausiai dera su avokadu. Japonijoje sušiai tiekiami išdėlioti ant porcelianinių arba medinių padėkliukų, valgomi medinėmis lazdelėmis. Sušius reikia valgyti neskubant. Tik taip galima pajusti tikrąjį jų skonį.

Pamoka buvo labai naudinga mokiniams, nes būsimi virėjai įgijo naujų kompetencijų ir praktinių įgūdžių, išmoko derinti skonius, taisyklingai suformuoti sušius ir juos patiekti.

Baigiantis pamokai, mokiniai paserviravo stalus ir pagamintus sušius patiekė su marinuoto imbiero juostelėmis, vasabių pasta ir sojų padažu. Visi mokyklos bendruomenės nariai buvo pakviesti į maisto ruošimo technologijos kabinetą sušių degustacijai. Mokytojai ir mokiniai galėjo įvertinti įvairius skonius, pabendrauti, užduoti klausimų ,,Sushi Sport baro” darbuotojai. Labiausiai visiems patiko kepti ir sezamo sėklose apvolioti sušiai.

Maisto ruošimo technologijos mokytojos Nijolė Vasiliauskienė
ir Gailutė Tamašiūnienė – Latvė