ITALIŠKŲ PATIEKALŲ DIENOS MOKYKLOJE

Įgyvendinant „Erasmus +“ projekto veiklas, balandžio 8-12 dienomis mūsų mokykloje jau antrą kartą į darbinį vizitą buvo atvykęs virtuvės šefas iš Italijos Mindaugas Lučka.

Šiemet šis atvykstamasis vizitas sutapo su mokykloje vykusiomis Atvirų durų dienomis, todėl šefo Mindaugo Lučkos vedamas pamokas virėjo specialybės mokiniams turėjo galimybę stebėti ir kitų Kupiškio, Rokiškio, Biržų, Anykščių, Pasvalio rajonų mokiniai. Svečiai buvo ne tik stebėtojai, jie turėjo galimybę ir paragauti įvairių itališkų patiekalų.

Tačiau pagrindinis atvykstamojo vizito tikslas buvo supažindinti virėjo mokymo programos mokinius su itališka virtuve, gilinti jų praktinius įgūdžius, tobulinti kompetencijas. Maisto ruošimo laboratorijoje tris dienas mūsų I ir II kurso virėjo modulinės mokymo programos mokiniai praktikos metu mokėsi gaminti itališkas picas su įvairiausiais priedais (Parmos kumpiu, šviežiais pievagrybiais, įvairiais sūriais, alyvuogėmis ir kt.), desertą „Zeppole di San Giuseppe“ (tai riestainio tipo pyragėliai, papuošti kremu ir šviežiomis šilauogėmis) ir kitus patiekalus. I kurso mokiniams buvo nemenkas iššūkis pagaminti plikytą tešlą, kremą, formuoti pyragėlius ir juos estetiškai papuošti. Pati įdomiausia mokiniams buvo itališkų grietinėlės ledų gaminimo pamoka.

Paskutiniąją vizito dieną vyko Velykų patiekalų gamyba ir degustacija. Penktadienį mokiniai kartu su šefu gamino itališką užkandį „Krepšeliai“, patiekalą „Porchetta“, lazaniją  ir desertą „Pastiera Napolletana“. Užkandis „Krepšeliai“ buvo pagamintas iš bulvių riekelių, išvirtų aliejuje bei apkeptų su įvairių sūrių įdarais. „Porcheta“ – tai šviežios kiaulienos šoninės vyniotinis, daugeliu prieskonių įtrintas ir keptas net 10 valandų žemoje temperatūroje (80 laipsnių) bei valgomas karštas. Tikrą itališką lazaniją mokiniai gamino iš rankų darbo, pačių pasigamintų makaronų lakštų. Gausybė padažo, įvairūs sūriai, kiaulienos šoninė, prieskoninės žolelės ir rezultatas – puikus. Desertas „Pastiera Napolletana“- Velykų pyragas buvo gaminamas iš trapios tešlos su varškės ir perlinių kruopų įdaru.

Pasibaigus pamokoms, mokyklos bendruomenė buvo pakviesta į itališkų patiekalų degustaciją bei Atvirų durų dienų bei įvykusio vizito aptarimą. Visi mėgavosi įvairiais skoniais, dalinosi savaitės įspūdžiais.

Esame dėkingi šauniam virtuvės šefui Mindaugui Lučkai už puikias pamokas, kad kartu sukūrėme daug ir įvairių skonių Viduržemio regiono patiekalų, suteikėme malonių akimirkų sau ir kitiems, degustavusiems mūsų pagamintus patiekalus. Nuoširdžiai dėkojame administracijai už mokiniams ir profesijos mokytojams suteiktas galimybes įgyti naujos patirties ir kompetencijų.

Profesijos mokytojos Gailutė Tamašiūnienė – Latvė ir Nijolė Vasiliauskienė