EDUKACINĖ – PAŽINTINĖ IŠVYKA Į BIRŽŲ KRAŠTĄ

2019 metų birželio 20 dieną mokyklos mokytojai buvo išvykę į edukacinę išvyką, kurios metu aplankė Levandų ūkį ir Sodeliškių dvaro sodybą.

Levandų ūkis yra įsikūręs Biržų rajono pietuose, netoliese Vabalninko miestelio, Mockūnų kaime. Šio ūkio savininkė Giedrė Jankūnienė visiems dalyviams vedė edukacinį užsiėmimą „Levanda – nuo sėklos iki produkto“, kurio metu susipažinome su levandų auginimu, jų rūšimis, panaudojimo būdais bei levandų nauda. Buvo pristatytos ne tik levandos, bet ir kitos vaistinės žolės, pavyzdžiui, darželinė žiomenė, juozažolė, bitkrėslė ir kitos. Jaukiai įkurtame namelyje galėjome degustuoti levandų, rožių, darželinės žiomenės arbatas. Levandų ūkio įkūrėja G. Jankūnienė plačiai pristatė levandų naudą, uostėme levandų eterinį aliejų, gaivinome kūną levandų bei rožių hidrolatais. O levandų žydėjimą dalyviai užfiksavo savo fotografijose, tad galėjome grožėtis ne tik levandomis, bet ir Damasko rožėmis, visi atsidūrėme tikro Provanso stiliaus ūkyje. Edukacinio užsiėmimo pabaigoje dalyviai įsigijo įvairių produktų, kuriuos gamina šiame Levandų ūkyje.

Kitas mūsų edukacinės išvykos objektas – Sodeliškių dvaro sodyba. Čia turėjome labai puikią pažintinę-edukacinę ekskursiją autentiškoje XX a. pradžios sodyboje. Visą pažintinę edukacinę ekskursiją vedė gidė Virginija.  Mūsų pažintis prasidėjo nuo šiuolaikinio pastato, kuris talpina net 170 svečių, taip pat apžiūrėjome šiuolaikinį baseiną su pirčių kompleksu. Šios Sodeliškių dvaro sodybos šeimininkai Dalius ir Neringa Linkevičiai, kurie 24 metus ūkininkauja, tad 2011 metais savo lėšomis atstatė Sodeliškių dvaro sodybą. Galėjome apžiūrėti naujausią šeimininkų statinį – Senovinės technikos muziejų, kuris buvo įkurtas praėjusiais metais. Čia galima išvysti senovinių garo traktorių,  autobusų, sunkvežimių, spec. paskirties technikos, prieškarinių ir tarybinių automobilių, motociklų, dviračių kolekcijas. Kai kurie ekskursijos dalyviai užsiminė, kad tikrai reikės čia dar kartą atvykti su šeimomis, nes galima išvysti ir keletą lamų, taip pat įspūdingą elnių bandą, kuri auginama šios sodybos valdose. Taip pat susipažinome su šios sodybos priešistore, nes visai šalia yra išlikusi dvarvietė, išlikęs liepų parkas, tvenkinys su tilteliais, o šios sodybos šeimininkai planuoja įkurti restoraną.

Ši sodyba yra išskirtinė, nes jos teritorijoje yra vienintelis Lietuvoje veikiantis malūnas. Po pažinties su vėjo malūnu, kuris veikia nuo 1924 metų, keliavome į senąją dvaro sodybą, kurioje susipažinome su savininkų šeimos istorija, įvairiais buities daiktais. Susipažinę su dvaro sodyba galėjome pasivaišinti ir šių apylinkių patiekalais. Smagu, kad mūsų kaimynai – Biržai turi gražių vietų, kurias galima aplankyti dar ne vieną kartą.

Vyr. lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Simona Pranckevičienė