ATOSTOGOS. JAUNIESIEMS ŠAULIAMS LAIKAS MOKYTIS

Spalio 30 d., kai daugelis mokinių atostogavo, mūsų mokyklos Jaunųjų šaulių būrelio mokiniai kartu su Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijos, Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos, Kupiškio rajono Alizavos pagrindinės mokyklos mokiniais dalyvavo mokomosiose pratybose-žygyje Kupiškio rajono Mirabelio miške. Oras buvo puikus (tikram šauliui nėra blogo oro), pratybų tema – išgyvenimo gamtoje pradžiamokslis. Pratybų-žygio metu dvi grupės papasakojo ir parodė, o po to leido kitiems praktiškai išbandyti įvairių tipų laužų įkūrimo būdus, pademonstravo žvaigždės, piramidės, švediško tipo, tundros tipo laužus, pasidalino jų privalumais ir trūkumais. Kita grupė pademonstravo, kaip, turint palapinsiaustę, pastatyti užuovėją, stoginę, kaip pasirengti vietą nakvynei miške. Dar viena grupė pademonstravo ir leido išbandyti perkėlą per upę, mokė, kaip iš turimų virvių surišti perkėlą ir kaip ja teisingai pasinaudoti, supažindino, kokios yra persikėlimo technikos.

Buvo skirta ir užduočių nedidelę patirtį turintiems jauniesiems šauliams. Jie buvo suskirstyti į tris skyrius, visi skyriai gavo po žemėlapį, jiems reikėjo susiorientuoti vietovėje ir nustatyti savo buvimo vietą. Jaunieji šauliai pasimokė matuoti atstumą dvižingsniais, orientuotis pagal žemėlapį nežinomoje vietovėje. Dar viena užduotis – pagal kompaso kryptį nueiti 500-550 metrų ir surasti ten paslėptą užduoties tikslą (vėliavėlę). Visi skyriai sėkmingai įvykdė ir šią užduotį.

Paskutinė užduotis –  pasigaminti gūžtą, ją uždegti naudojant ne daugiau kaip du degtukus ir nudeginti virvelę, esančią aukščiau vielinio barjero. Ne visiems pavyko atlikti šią užduotį, tačiau tiems, kam nepavyko, bus galimybė ją įvykdyti kitų praktinių mokymų metu.

Šios pratybos parodė, kad dar daug ką reikia tobulinti. Dėkoju visiems būrelio nariams, radusiems galimybę ir norą dalyvauti nesudėtingose išgyvenimo gamtoje pratybose.

Jaunųjų šaulių būrelio vadovas K.Mekšėnas