KALĖDINĖ PROFESIJŲ MUGĖ

Gruodžio 6 dieną Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje vyko renginys „Kalėdinė profesijų mugė“, kuri buvo organizuojama mokyklos erdvėse. Šiuo vykusiu renginiu mokykla ketvirtą kartą prisijungė prie Europos Komisijos iniciatyvos – Europos profesinių gebėjimų savaitės, kuria siekiama populiarinti profesinį rengimą ir mokymą, padedantį įgyti kokybiškų įgūdžių ir susirasti darbą.

Profesijų mugė vyko jau šventiniu laikotarpiu, tad mokiniai kartu su mokytojais pristatė visas mūsų mokymo programas, pagrindines mokyklos veiklas, kurios kartu atspindėjo ir kalėdinę nuotaiką. Renginio svečius pasitikome mokyklos aktų salėje, kurioje vyko šventinis spektaklis, kurio metu Snieguolė, jos septyni nykštukai ir mokiniai pristatė mūsų mokykloje rengiamas profesijas. Spektaklio metu Snieguolė ir nykštukai ruošėsi Kalėdų šventei, tad jiems reikėjo eglės, vaišių,  žaisliukų, o visas užduotis jiems padėjo įveikti įvairių profesijų mokiniai, kurie taisė nykštuko automobilį, padėjo įstatyti eglę, apskaičiavo, kiek kainuos žaisliukai bei iškepė gardžių kūčiukų, taip pat gydė mažųjų nykštukų pilvelius.

Mokykla buvo suorganizavusi piešinių konkursą „Svajonių profesiją“. Šiuo konkursu priešmokyklinio amžiaus vaikai buvo skatinami domėtis įvairiomis profesijomis, taip pat buvo ugdomi vaikų meniniai gebėjimai, kūrybiškumas, vykdomas ankstyvasis profesinis orientavimas. Piešinius piešė Kupiškio vaikų lopšelių – darželių „Saulutė“, „Obelėlė“ ir Kupiškio mokyklos „Varpelis“ priešmokyklinio vaikų ugdymo grupių vaikai. Konkurso nugalėtojus paskelbė Snieguolė ir jos nykštukai. Darželio „Obelėlė“ auklėtinė Eiva Ragauskaitė užėmė III-iąją vietą, darželio „Saulutė“ auklėtinis Laurynas Petryla – II-ąją vietą,  o konkurso nugalėtoju tapo mokyklos „Varpelis“ auklėtinis Danielius Petuchovas, kuris užėmė I-ąją vietą. Danielius ir piešė, ir karpė, ir klijavo, kol pavyko pats gražiausias piešinys „Statybininkas“. Visi vaikai buvo apdovanoti Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorės Linos Kaušakienės padėkomis, taip pat asmeninėmis dovanomis. I-osiosvietos nugalėtojo D.Petuchovo grupės vaikai ir auklėtojos gavo dovaną – kvietimą į edukacinę programą „Kepame ir ragaujame“ mūsų mokykloje.

Smagus spektaklis, piešinių konkurso apdovanojimai užbūrė visus žaismingomis nuotaikomis, kurios tęsėsi mokyklos sporto salėje, fojė.

Apdailininko (statybininko) modulinės profesinio mokymo programos mokiniai su profesijos mokytojais Virginijumi Zove, Kęstučiu Šakicku ir Dalia Viržintiene pristatė apdailininko (statybininko) modulinę profesinio mokymo programą, kurios metu dalyviai galėjo pagal trafaretą, dažant įvairias būdais (tapnojant, voluojant ar dažant teptuku) pasigaminti piešinį su eglute ar kalėdiniu žaisliuku. Vaikus viliojo dažai, dažymo įrankiai, jie džiaugėsi pasigamintais darbais. Taip pat profesijos mokytoja Dalia Viržintienė organizavo žaidimą „Gyvatėlė“, kurio metu dalyviai turėjo atspėti, koks tai apdailininko (statybininko) įrankis ar priemonė. Visiems žaidime dalyvavusiems ir atspėjusiems įrankius buvo išdalinti prizai. Taip pat visi vaikai galėjo pasidaryti savo delno antspaudus, sudalyvauti fotosesijoje prie žaismingai nupiešto statybininko maketo.

Virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokiniai kartu su profesijos mokytojomis Nijole Vasiliauskiene ir Gailute Tamašiūniene – Latve demonstravo ir kartu renginio svečius mokė, kaip galima šventiškai dekoruoti meduolinius sausainius, svečius vaišino mokinių keptais kūčiukais, vietoje gaminamu desertu iš plaktos grietinėlės, grybukais ir kitais skanėstais. Profesijos mokytoja Indra Balčiūnienė su mokiniais visus mugės svečius bei dalyvius vaišino įvairiais kokteiliais. Dalyviai galėjo apžiūrėti šventiškai serviruotus stalus, taip pat pasigrožėti mokyklos mokinių sukurtu ir iš imbierinės tešlos iškeptu eksponatu „Kalėdinė sodyba“.

Pardavėjo modulinės profesinio mokymo programos mokinės kartu su profesijos mokytoja Terese Butkevičiene prekiavo virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokinių keptais kūčiukais, dalyviai galėjo pasimokyti dirbti su kasos aparatu, sverti pasirinktas prekes, paruošti prekes pardavimui.

Technikos priežiūros verslo darbuotojai kartu su svečiais demonstravo, kaip galima sulankstyti iš lakštinio metalo kalėdinius žaisliukus, atliko kalvystės darbus šaltuoju būdu, taip pat atliko gręžimo darbus su gręžimo staklėmis. Mokiniams talkino profesijos mokytojai Vygandas Užkuras ir Paulius Gintautas.

Suvirintojai kartu su profesijos mokytoju Viliumi Bagdonu eksponavo savo dirbinius ir renginio svečius kvietė pasimokyti virinti elektrokontaktiniu suvirinimo aparatu. Visi mugės dalyviai galėjo pasigaminti kalėdinius žaisliukus iš metalinių plokščių geometrinių figūrų.

Kūno kultūros mokytoja Diana Balužytė organizavo sportinę rungtį ringo žiedų metimą, tikrino dalyvių taiklumą. Taikliausi dalyviai buvo apdovanoti sportiniais prizais.

„Kalėdinės profesijų mugės“ pabaigoje visi svečiai galėjo sudalyvauti viktorinoje, kurioje turėjo atsakyti į paruoštus klausimus apie specialybes. Pagal vaikų amžių buvo pateiktos užduotėlės. Vaikai turėjo įvardinti  įrankius, iliustracijas ir atspėti, kokiai tai specialybei reikalinga. Buvo smagu matyti ir klausyti, kaip vaikai vaizdžiai pasakoja kam reikalinga kelnė, plaktuvas ar skaičiuotuvas. Už visus teisingus atsakymus vaikai gavo po saldų prizą.

Visus mugės lankytojus pasitiko nuotaikingi sniego seniai, šventiškai ir nuotaikingai papuoštos mokyklos erdvės, kurias kūrė mokytojos Lina Stanislovaitytė – Bukauskienė ir Jovita Tamošiūnienė, mokyklos mokiniai.

Smagu, jog mūsų surengtoje „Kalėdinėje profesijų mugėje“ dalyvavo daugiau nei 200 svečių, kurie galėjo išbandyti įvairias veiklas, pasivaišinti įvairias saldumynais, sudalyvauti įvairiose viktorinose, žaidimuose.

Dėkojame informaciniams rėmėjams UAB „Kupiškėnų mintys“ redakcijai, regioninės televizijos studijos „Kupiškėnų studija“ vadovui Povilui Vireliūnui.

Mokyklos administracija nuoširdžiai dėkoja visiems mokyklos mokiniams, mokytojams ir kitiems darbuotojams, padėjusiems suorganizuoti šventinę profesijų mugę, apie kurią renginio metu ir po jo girdėjome pačius šilčiausius atsiliepimus.

Vyresnioji lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja S.Pranckevičienė
Profesinio mokymo skyriaus vedėja Daiva Tumelionytė