,,NUSILENKIME VAIŽGANTO ŽEMEI…“

Šiais metais minimos kunigo ir rašytojo, visuomenės veikėjo Juozo Tumo-Vaižganto 150-osios gimimo metinės, tad ir 2019-ieji paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. Juozas Tumas-Vaižgantas buvo vienas iš tų žmonių, apie kuriuos sakoma „pralenkęs savo laikmetį“. Vaižgantas aktyviai dalyvavo knygnešių veikloje, neabejotinas ir jo vaidmuo kuriant modernią bei laisvą Lietuvą. Dėl savo liberalaus požiūrio, vos atvykęs į Kauną, jis tapo miesto legenda, kuria vieni žavėjosi, o kiti – peikė. Sakoma, kad svarbiausia Vaižgantui buvo laisvė, todėl net ir aršiai kritikuojamas, jis išliko savimi.

Rugsėjo-spalio mėnesiais mokyklos fojė vyko spaudinių paroda ,,Nusilenkime Vaižganto žemei…“, kurią parengė mokyklos bibliotekininkė I. Vilimienė.

Gruodžio mėn. 12 dieną mokykloje vyko J. Tumo-Vaižganto 150-ųjų gimimo metų paminėjimas. Teatralizuotą pamoką ,,J. Tumui-Vaižgantui – 150“ pristatė 9-10 klasių mokiniai Rytis Aukštikalnis, Valentinas Djačenko, Auksė Poškaitė, Dovilė Tautavičienė, Gabija Dalinskaitė ir Liveta Katkevičiūtė. Po pamokos buvo rodomas režisieriaus Eimanto Belicko dokumentinis filmas ,,Tumo kodeksas“. Renginį organizavo lietuvių kalbos mokytojos Nijolė Bagdonavičienė ir Simona Pranckevičienė.

Renginyje iš naujo pajutome, kad Vaižgantas buvo ir yra šviesioji lietuvių tautinio atgimimo legenda, ryškiausias XX amžiaus pradžios rašytojas, publicistas, savo kūryboje kėlęs ir gvildenęs besąlygiškos meilės, atsidavimo Lietuvai, jos žmonėms idėjas, kūrėjas, spalvingai išryškinęs tikrąjį lietuvio būdą, pririnkęs gausybę „deimančiukų“ ir sudėjęs juos į savo kūrinius.

Bibliotekininkė I. Vilimienė