EDUKACINĖ PAMOKA „GURMANŲ SODE“

2020 m. sausio 30 d. pirmo kurso VR-19 grupės mokinės, kartu su profesijos mokytoja G.Tamašiūniene-Latve, aplankė Kupiškio mieste esančią, tik prieš mėnesį duris atvėrusią sveikų produktų parduotuvėlę „Gurmanų sodas“. Parduotuvėlė įsteigta Kupiškio miesto bendruomenės „Mūsų Kupiškis“ iniciatyva.  Pravėrus duris, iš karto pakvimpa šviežiu aliejumi. Mus priėmė parduotuvės darbuotoja Rimantė Marcinkevičienė, vėliau prisijungė parduotuvės direktorius Danas Baronas ir bendruomenės pirmininkas Andrius Kleniauskas.  Vadovai mielai pasakojo apie įvairiausias aliejaus rūšis, esančias parduotuvėje, parodė ir pakomentavo, kaip veikia aliejaus spaudimo aparatas, stovintis šalia, kad kiekvienas matytų kaip vyksta šis procesas. Aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu, reiškia, išlaiko visas gerąsias savybes. Kada lankėmės, buvo spaudžiamas kanapių sėklų aliejus. Matėme, kaip lašas po lašo kapsi kvapnūs aliejaus lašeliai, vadinamieji „lietuvišku auksu“.  Aliejus čia spaudžiamas kasdien, nedideliais kiekiais, kad visuomet būtų šviežias. Vadovai akcentavo, kokią naudą žmogaus organizmui duoda šviežiai spaustas ekologiškas aliejus. Taip pat spaudžiamas ir linų sėmenų aliejus, kuriame gausu omega-3 ir omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių.  Merginos su didžiuliu susidomėjimu klausėsi ir stebėjo gamybos procesą.
Apžiūrėjome ir kitose patalpose esantį sumontuotą didįjį presą, kuriuo galima išspausti jau tonomis skaičiuojamą kiekį žaliavos.

Grįžę atgal į parduotuvėlę, klausėmės ponios Rimantės paskaitėlės apie kitus ekologiškus produktus, kurių gausu lentynose. Tai įvairūs prieskoniai, sėklos, jų mišiniai, užtepėlės, konditerijos gaminiai, ekologiška duonelė, sūriai ir dar daug kitų produktų.  Ši pamoka merginoms buvo labai naudinga, nes įgijo naujų kompetencijų, bendravimo įgūdžių, supratimo patirtį apie sveikus produktus ir jų naudą žmogaus organizmui.

Profesijos mokytoja Gailutė Tamašiūnienė-Latvė