PIRMIEJI TARPTAUTINIAI MOBILUMAI PO KARANTINO

Liepos pradžioje įgyvendinti pirmieji mobilumo vizitai vykdant tarptautinį ERASMUS+ projektą „Profesinio mokymo įstaigų veiklos veiksmingumo ir kokybės gerinimas“ (Nr. 2020-1-LT01-KA102-077675). Į stažuotę Italijos pietinėje dalyje vyko vyr. profesijos mokytoja Daiva Kytrienė, projektų vadovė Modesta Žilinskė, švietimo pagalbos specialistės Jovita Mačienė ir Laura Velutienė.

Programos įgyvendinimas po pasaulinės pandemijos buvo sudėtingas – naujos taisyklės, naujai besiformuojantys saugumo reikalavimai. Atsižvelgiant į priimančios šalies vidaus taisykles ir saugumui keliamus reikalavimus, turėjome galimybę susitikti su vaikų ir jaunimo socializacijos centro koordinatore Maria Grazia di Lalla, kuri pristatė dienos centro misiją, veiklą, atsakė į rūpimus klausimus. Taip pat dalyvavome susitikime su senyvo amžiaus žmonių, sergančių Alzhaimerio liga, dienos centro vadove ir įstaigos gydytoju. Pastarieji susitikimai patvirtino, kad pandemijos lemti pokyčiai daro įtaką plačiai visuomenės daliai.

Susitikimo metu su Michele Lecce – San Giovanni Rotondo profesinės mokyklos atstovu, praktinio mokymo vadovu diskutavome apie abiejų šalių patirtį organizuojant nuotolinį mokymą. Diskusijų metu pastebėta, kad neeilinė situacija pareikalavo neeilinių sprendimų – Italijos švietimo ministerija priėmė sprendimą visiems mokiniams neorganizuoti egzaminų, tai mokiniams sumažino stresą, jie mokslo metus pabaigė be įtampos. Stažuotės metu palyginome profesinių mokyklų programas bei mokymo metodus.

Dėl susiklosčiusios COVID-19 situacijos neturėjome galimybės susitikti su pačiais senyvo amžiaus žmonių dienos centro URIA  Centro Diurno Integrato klientais, bet po darbo valandų nuvykome apžiūrėti įstaigos patalpų, buvome supažindinti su įstaigos darbo specifika, tolimesniais planais.

Susipažinome su Italijos miestų architektūra, kuri sužavėjo ne tik tūkstantmetinio grindinio grįstomis gatvėmis, bet ir baltais pastatais, kurie itin populiarūs Adrijos jūros pakrantėje. Taip pat lankėmės Monte Sant Angelo mieste, kurio vienuolynas yra įtrauktas į Unesco paveldą. Aplankėme Švento Pijaus bažnyčią ir muziejų. Turėjome galimybę išgirsti Šv. Pijaus  gyvenimo istoriją ir pamatyti jo palaikus, kurie šiuo metu yra laikomi jo bažnyčios patalpose.

Projekto dalyvės