MOKINIŲ STAŽUOTĖ ITALIJOJE – NAUJA PATIRTIS, NAUJI ĮGŪDŽIAI

Mūsų mokykloje nuo 2013 m. sėkmingai įgyvendinami tarptautiniai ,,Erasmus+” programos projektai. Jau net sunku suskaičiuoti, kiek mokinių vyko į stažuotes visoje Europoje, kur atliko praktiką pagal savo studijuojamą specialybę. Pastarieji metai, kai pasaulį palaužė pandemija, privertė veiklas trumpam pristabdyti, likti namuose, mokytis nuotoliniu būdu. Tačiau pagaliau sulaukus palankesnės epidemiologinės situacijos, projektai vėl įsibėgėjo. Šiuo metu net 18 pirmo kurso mokinių yra Italijoje, kur semiasi patirties savo specialybės ribose.

Profesinio mokymo sėkmės rodiklis – absolventas, gebantis sėkmingai integruotis į darbo rinką. Tam svarbios profesinės žinios ir įgūdžiai, tačiau ne mažiau svarbūs mokinių socialiniai įgūdžiai – asmuo turi būti komunikabilus, gebantis prisitaikyti prie įvairių situacijų. Tarptautiniai projektai priverčia dalyvius pasitraukti iš savo komforto zonos, išmokti prisitaikyti prie kitos kultūros, o būtent tarptautinės praktikos metu tenka priimti įvairius sprendimus, reikia mokytis bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, mokiniai priversti bendrauti užsienio kalba, jiems reikia atlikti kasdienes darbines užduotis, jie mokosi savarankiškumo. Šiuo metu į Italiją yra išvykę 7  virėjo profesinio mokymo programos ir 11 apdailininko profesinio mokymo programos pirmo kurso mokinių. Visi mokiniai dirba realiose darbo vietose, atitinkančiose jų studijuojamą mokymo programą: virėjai praktiką atlieka kavinėse, apdailininkai – statybų įmonėse. Pirmąją savaitę mokinius į praktiką lydėjo lydinčios mokytojos. Jos mokiniams padėjo nuskristi, išmokė pagrindinių keliavimo lėktuvu taisyklių, tuomet lydėjo į praktikos vietas, padėjo apsiprasti su nauja aplinka. Po pirmosios savaitės lydinčios mokytojos išvyko į namus, o mokiniai dar dviems savaitėms pasiliko prižiūrimi priimančių Italijos partnerių. Į namus mokiniai skris savarankiškai. Beveik visiems mokiniams tai bus pirmasis savarankiškas skrydis, bet tai ir yra savarankiškumo mokymasis.

Tarptautiniai ,,Erasmus+” programos projektai yra finansuojami Europos Sąjungos lėšomis. Tai suteikia galimybę į praktiką vykti visiems mokiniams, nesvarbu, kokia jų šeimos finansinė padėtis. Iš projekto lėšų visiems mokiniams buvo nupirkti darbo drabužiai, skrydžių bilietai, privatus draudimas, apmokėtas apgyvendinimas, maitinimas, kultūrinė programa ir dar dalis dotacijos pervesta į mokinių asmenines sąskaitas. Finansinius sunkumus patiriantiems mokiniams buvo skirtos projekto išimtinės lėšos, iš kurių buvo nupirkti keliavimui reikalingi daiktai – drabužiai, avalynė, asmens higienos priemonės ir kiti daiktai. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie sėkmingos mokinių ateities, galėdami jiems duoti tai, ko savo jėgomis jie negalėtų turėti.

Šią savaitę pirmo kurso mokiniai jau grįš į namus, o kitą savaitę išvyks trečio kurso mokiniai. Jie vyks į trijų mėnesių stažuotę Vokietijoje, Berlyno mieste. Tarptautiniai projektai – neatskiriama profesinio mokymo dalis, mūsų mokiniai ir mokytojai patirties semiasi ne tik Lietuvoje, bet užsienyje.

Projektų vadovė Modesta Žilinskė

„Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.”