PRAKTINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMAS UTENOS MAISTO PRAMONĖS SEKTORINIAME PRAKTINIO MOKYMO CENTRE

2021 m. lapkričio 15 – 19 dienomis virėjo modulinės profesinio mokymo programos antro ir trečio kurso mokiniai kartu su maisto ruošimo technologijos dalykų profesijos mokytojomis Nijole Vasiliauskiene ir Gailute Tamašiūniene – Latve vyko į Uteną ir toliau tobulino praktinius įgūdžius  Utenos maisto pramonės sektoriniame praktinio mokymo centre.  Mokiniai dalyvavo projekto „Praktinių įgūdžių įgijimas Utenos maisto pramonės sektoriniame praktinio mokymo centre“( projekto kodas 09.4. 1-ESFA-T-736-02-0008) praktiniuose mokymuose,  tobulino kompetencijas moduliuose  „Tautinio paveldo gaminių gaminimas“ ir Saldžiųjų patiekalų gaminimas“.

Vienai mokinių grupei praktiniai mokymai vyko  duonos ir konditerijos gaminių laboratorijoje.  Modulio  „Saldžiųjų patiekalų gaminimas“ mokymus vedė Vaida Tuzienė ir Loreta Kiseliova. Pirmiausia mokiniai buvo supažindinti su duonos ir konditerijos gaminių laboratorijoje esančiais  įrenginiais, prietaisais ir darbo saugos reikalavimais. Naudojantis technologinėmis kortelėmis ir laikantis visų saugumo reikalavimų, mokiniai gamino kaneles, keksiukus, apelsinų putėsius, „Tiramisu“, kepė biskvitinį tortą, pyragą „Angelo ašara“, namines varškės spurgas,  tinginio desertukus ir kitus saldžiuosius patiekalus.  Šie gražūs ir labai skanūs saldieji patiekalai reikalauja daug kruopštumo, tikslumo, kantrybės ir darbo. Tačiau mokiniai uoliai ėmėsi darbų ir puikiai atliko visas pateiktas užduotis.

Kitai mokinių grupei  teko darbuotis mėsos technologijos laboratorijoje, kur praktinius mokymus vedė profesijos mokytojos Ramunė Ražanskienė ir Asta Jukštienė. Dirbant su mėsos pusgaminiais, reikia ypatingai atsargiai naudotis įrenginiais, pjaustymo įrankiais. Todėl mokiniai buvo aprengti specialiais apsauginiais drabužiais, kad nesusižeistų.  Susipažinę su įrenginių veikimo principu ir naudojantis technologinėmis kortelėmis, gaminome lietuvišką tradicinį mėsos gaminį – skilandį. Skilandžių gamyba – labai ilgas ir kruopštus darbas, reikalaujantis nepriekaištingos higienos, atidumo, fizinių jėgų. Ypač visiems  teko daug  paplušėti ir išmokti rišti skilandžius. Lietuviško tradicinio skilandžio gaminimo procesas užtrunka 30 dienų. Tik tuomet galima degustuoti ir įvertinti gaminio kokybę.

Virėjo modulinės profesinio mokymo programos  trečio kurso mokinės dvi dienas mokėsi gaminti šakočius. Šie gražūs ir labai skanūs lietuviško tautinio paveldo kepiniai reikalauja daug kruopštumo, tikslumo, kantrybės ir darbo. Pagamintus šakočius reikėjo supakuoti ir paruošti realizavimui.

Praktinius mokymus kiekvieną dieną vainikuodavo patiekalų degustavimas. Baigus praktinius mokymus, visiems mokiniams buvo įteikti pažymėjimai.

Praktiniai mokymai buvo labai naudingi mokiniams. Padirbėję Utenos regioniniame profesinio mokymo centre, mokiniai  susipažino ir išmoko dirbti su įvairiais įrenginiais, patobulino turimus ir įgijo naujų  praktinių įgūdžių, išmoko dirbti komandoje bei  įvertinti pagamintų patiekalų kokybę.  Dėkojame mokyklos vadovams už galimybę dalyvauti šiame projekte.

Maisto ruošimo technologijos dalykų profesijos mokytojos

Nijolė Vasiliauskienė ir Gailutė Tamašiūnienė – Latvė