EUROPOS KALBŲ SAVAITĖS ĮSPŪDŽIAI

2022 m. rugsėjo 26-30 dienomis Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje vyko Europos kalbų savaitė. 2022 metai – Europos jaunimo metai, o Europos Sąjunga jauniems žmonėms suteikia daugybę galimybių keliauti, pažinti, mokytis ir sužinoti. Lietuvių liaudies išmintis sako: ,,Ką jaunas išmoksi, visą amžių žinosi“. Tad mūsų mokyklos bendruomenės nariai nepraleido progos išmokti ką nors naujo. Visą savaitę laiptų pakopos kvietė mokytis kitų Europos šalių kalbų, buvo galima išmokti, kaip reikia pasakyti ,,labas“.

Modulio ,,Maisto ruošimas” praktinio mokymo pamokoje PB-21 grupės mokiniai su maisto ruošimo technologijos mokytoja Nijole Vasiliauskiene kepė populiariąją itališką picą, kuria vaišino visus mokyklos bendruomenė narius. Mokiniai Rita ir Laurynas yra buvę stažuotėje Italijoje, tad galėjo pasidalinti picos gamybos ypatumais. Geografijos – istorijos pamokų metu tos pačios grupės mokiniai domėjosi Italijos geografine padėtimi, gamta, lankytinomis ir įžymiomis vietomis, tradiciniais valgiais. Surinktą medžiagą apipavidalino ir paruošė stendinius pranešimus, iš gamtinių medžiagų pagamino Italijos vėliavą. Mokinių veikla buvo skirta Europos kalbų savaitei, pavadinimai buvo rašomi italų kalba.

Antradienio popietę vyko anglų ir lietuvių kalbos integruota pamoka, kurią vedė mokytojos: L. Čikinienė, J. Tamošiūnienė, S. Pranckevičienė. TP-21 grupės mokiniai susipažino su kitų šalių kultūra renkant dėlionę, kuriant plakatą apie pasirinktą Europos šalį, gaminant šalių vėliavas, naudojant daržoves ir antrines žaliavas. Mokiniai gilino žinias apie kitas kabas bei Europos valstybes dalyvaudami „Proto mūšyje“.

Trečiadienio rytą I gimnazijos klasės ir AP-21 gr., PB-21, VR-21 gr. mokiniai turėjo galimybę susitikti su Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos  projektų vadove Modesta Žilinske. Buvo pristatyta Erasmus+ veikla mūsų mokykloje, pasidalinta patirtimi iš stažuočių, skatinant mokinius mokytis kalbų ir domėtis kitų šalių kultūra, o taip pat pasinaudoti galimybe dalyvauti planuojamuose stažuotėse. Džiaugiamės, kad mokykloje vykdoma ERASMUS+ projektinė veikla suteikia visai mokyklos bendruomenei įvairių patirčių

Rugsėjo mėnesio 26 – spalio mėnesio 9 dienomis Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos mokiniai dalyvauja „Kings“ anglų kalbos olimpiadoje. Norime pasidžiaugti praėjusių mokslo metų rezultatais. VR-21 grupės mokinys Mantvydas Trinkūnas dalyvavo anglų kalbos olimpiadoje antrame etape ir gavo II laipsnio diplomą.

Taip pat rusų kalbos mokytoja I. Rukštavičienė kartu su mokiniais padarė plakatus apie Ukrainą. O lietuvių kalbos mokytoja N. Bagdonavičienė ir mokiniai rašė gražiausias mintis apie kalbas.

Manome, kad ši Europos kalbų savaitė dar kartą priminė visai mokyklos bendruomenei, kad mokytis kalbų niekada nėra vėlu, o noras pažinti Europos šalis, jų kultūrą, gamtą dar labiau auga. Dėkojame visiems prisidėjusiems ir dalyvavusiems užsiėmimuose.

Organizatoriai