LIETUVIŲ KALBOS DIENŲ RENGINYS ,,ŽODŽIO KELIONĖ“

Vasario 28 dieną VR/PB-22 grupės mokiniai kartu su lietuvių k. ir lit. mokytoja S. Pranckevičiene dalyvavo Lietuvių kalbos dienų renginyje ,,Žodžio kelionė“, kurį vedė Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė J. S. Jurėnienė. Žiūrėjome nuotaikingą ir labai linksmą Skapiškio padalinio vaikų ir jaunimo teatro studijos ,,Kū-kū“ spektaklį ,,O, kalnas“, vėliau dalyvavome tarmiškų buities daiktų pavadinimų reikšmių viktorinoje ,,Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi“, kurio metu Goda ir Darija puikiai pasirodė ir pelnė prizus.

Renginio metu išklausėme įdomią ir kitokią paskaitą „Kaip atgaivinti seną žodį” vedė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vyr. metodininkė-tyrėja, pokalbių ciklo „Kalbos klubas” vedėja, neseniai išleistos knygos „Kaip kalba gamina prasmę” autorė, profesorė Jolanta Zabarskaitė. Džiugu, kad antradienio popietę praleidome neįprastai, kitaip, o ar jūs žinote ką reiškia kupiškėniškas tarmiškas žodis ,,gorčius“?

Manome, kad daugelis pritartų humanisto M. Daukšos minčiai, jog gimtoji kalba yra žmogaus ir valstybės pagrindas: „Gimtoji kalba yra bendrosios meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas“, – teigia M.Daukša.

PB/VR-22 grupės mokiniai ir lietuvių k. ir lit. mokytoja S. Pranckevičienė